Skip to main content

Region: Κορινθία

Κτήμα Μπίζιος

Το Κτήμα Μπίζιος ιδρύθηκε από τον Ηλία Μπίζιο το 1998. Είναι γιός αμπελουργού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας, ένα ορεινό χωριό, που σκαρφαλώνει στα 900 μέτρα. Η επιλογή του να ασχοληθεί με τον οικογενειακό αμπελώνα ήταν σχεδόν μονόδρομος, αφού η αγάπη του για την γη και τον καρπό του αμπελιού ήταν καθοριστικές. Σκοπός του η δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας.

Η ενασχόληση του όμως δεν έμεινε μόνο στην γη. Οραματίστηκε να κάνει κρασί και μέσα από αυτό να ταξιδέψει την γεύση της Ελλάδας στον κόσμο. Η αγαπημένη του ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο , σκούρο βαθύ κόκκινο σαν το αίμα του Ηρακλή που ο μύθος τον θέλει να τριγυρνά στα ίδια μέρη για να σκοτώσει το περιβόητο για την εποχή λιοντάρι της Νεμέας.

Λαφαζάνης Οινοποιητική

Το Οινοποιείο Λαφαζάνη χτίστηκε το 1993, από τον Οινολόγο Σπύρο Λαφαζάνη, στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα και συγκεκριμένα στο χωριό Αρχαίες Κλεωνές. Ο οινοποιός αξιοποιώντας το Αγιωργίτικο αλλά και πολλές άλλες ποικιλίες, εγχώριες και διεθνείς, δημιούργησε κρασιά υψηλής ποιότητας, που αντανακλούν την άριστη τεχνογνωσία της εταιρείας και το ποιοτικό δυναμικό της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου καλύπτουν μια έκταση 4.000 τ.μ. η οποία περιστοιχίζεται από 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Η παραγωγική δυνατότητα του Οινοποιείου είναι 4.000 τόνοι ετησίως. Οι τεχνικές εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι δομημένες έτσι που να συνδυάζουν την σύγχρονη τεχνολογία με τις παραδοσιακές τεχνικές και την περιβαλλοντική συνείδηση. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κόμβο Αγίου Βασιλείου – Αρχαίων Κλεωνών, στο 104ο χλμ της εθνικής Οδού Αθηνών Τρίπολης.

Κτήμα Λαντίδη

Ο Πανίκος Λαντίδης, ιδρυτής της οινοποιίας Κτήμα Λαντίδη, είναι Κύπριος και σπούδασε αμπελουργία και οινολογία στη Γαλλία (Μονπελιέ και Μπορντό). Οινοποίησε σε Νεμέα, Αττική και Μαντίνεια, εργαζόμενος ως οινολόγος μεγάλης ελληνικής οινοποιίας και εξαργύρωσε τις εμπειρίες του στον τόπο που ονειρευόταν το δικό του αμπελώνα και οινοποιείο, τη Νεμέα.
Το Κτήμα Λαντίδη ξεκίνησε το 1993 και είναι οικογενειακή επιχείρηση, που ενσωμάτωσε πια τη δεύτερη γενιά της οικογενείας. Απέκτησε ιδιόκτητο οινοποιείο το 2000 και ο επίσης ιδιόκτητος αμπελώνας (350 στρέμματα) απλώνεται στον Ασπρόκαμπο Νεμέας (υψόμετρο 650μ.), στη Σκοτείνη (υψόμετρο 650μ.), για ερυθρές και λευκές ποικιλίες αντίστοιχα (γηγενείς και διεθνείς) και στο Κούτσι Νεμέας (υψόμετρο 700μ.).

Κτήμα Παλυβού

Από το αμπέλι στο ποτήρι σας..

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο, ξεκίνησε τη νέα, άκρως δυναμική εποχή του.
Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ, το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 400 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγο με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, τα οποία προσφέρουν απλόχερα οίνους με ονομασία ποιότητας.
Οι αμπελώνες καλλιεργούνται βιολογικά και εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων.
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί του Κτήματος Παλυβού.

Ανακαλύπτοντας τον οινοτουρισμό…

Το Κτήμα Παλυβού είναι το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο στην Αρχαία Νεμέα. Ο αριθμός των επισκεπτών που υποδέχεται κάθε χρόνο αγγίζει τους 20.000, μέσα στους οποίους απαριθμούνται τόσο ξένοι όσο και Έλληνες επισκέπτες.
Επισκεφτείτε το για να ζήσετε μια ξεχωριστή οινική εμπειρία και να μυηθείτε στον κόσμο του Αγιωργήτικου.

Βιολογικός Αμπελώνας Παπαϊωάννου

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου, που ίδρυσε τους Αμπελώνες Παπαϊωάνου, είναι μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κρασιού και από τους πρώτους αμπελουργούς – οινοποιούς της Ελλάδας που υιοθέτησαν και υποστήριξαν την ιδέα των αυθεντικών ελληνικών αμπελοτοπίων (τερουάρ) και των κρασιών τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισορροπία του. Στο μεγάλο (περίπου 600 στρέμματα), ιδιόκτητο αμπελώνα τους σε διάφορα μέρη της Νεμέας (όπως ξηρόκαμπος, με υψόμετρο 400μ., Αρχαία Νεμέα, Βαλτέτσι κ.ά.), ο Θανάσης Παπαϊωάννου έχει φροντίσει για τη φύτευση της ιδανικής ποικιλίας, γηγενούς ή διεθνούς, ανάλογα με το συγκεκριμένο μεσοκλίμα.
Στους Αμπελώνες Παπαϊωάνου, που καλλιεργούνται βιολογικά, ο γιος του Θανάση, Γιώργος, χημικός – οινολόγος, συνεχίζει αυτήν την παράδοση, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των βιολογικών κρασιών τους.

Κτήμα Ράπτη

Με αφετηρία το Λεόντιο Νεμέας ξεκινά η ιστορία της Οικογενειακής επιχείρησης Ράπτη.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής της, Γεώργιος Ράπτης, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιφυλλοξηρικής αμπέλου, πριν από 45 χρόνια έθεσε τις βάσεις της επιχειρηματικής του φιλοσοφίας με κύριο άξονα, τον σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και την διάθεση του καλύτερου πολλαπλασιαστικού υλικού Αμερικάνικων αντιφυλλοξηρικών μοσχευμάτων στην αγορά. Με αυτές τις αρχές δημιουργεί φυτώρια αμπέλου που υπήρξαν από τα πρώτα στον Ελλαδικό χώρο με επιτυχημένη πορεία.

Σήμερα, τα «Χνάρια» ακολουθεί η δεύτερη γενιά της οικογένειας Ράπτη. Ο Χρήστος και η Έλενα διατηρούν ζωντανό το όραμα του ιδρυτή της.

Σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ., με σχεδιασμό επέκτασης, συνεχίζει να δημιουργεί μοσχεύματα αμπέλου άριστης ποιότητας υπό την επίβλεψη του Χρήστου Ράπτη. Έχοντας σαν κύριο στόχο την συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το έτος 1998 η Οικογένεια Ράπτη αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τις ιδιόκτητες εκτάσεις αμπελώνων, 110 περίπου στρεμμάτων που διαθέτει και επεκτείνει την επιχείρηση ιδρύοντας Οινοποιείο με προηγμένης τεχνολογίας οινολογικό εξοπλισμό με γυναικείο προσανατολισμό αφού η Έλενα επιδιώκει τα καλύτερα οινολογικά αποτελέσματα με καινοτόμα προϊόντα για την ζώνη της Νεμέας.

Κτήμα Semeli

Από το 1979, το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δημιουργούμε κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής.

Από το 2003, το κτήμα Semeli διαθέτει ένα σύγχρονο οινοποιείο 4.000 τ.μ στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της στο Κούτσι Κορινθίας. Το οινοποιείο, αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις, την πρωτοποριακή σχεδίαση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία του. Χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, σε υψόμετρο 600μ. σε μια πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια που έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας, το οινοποιείο του κτήματος Semeli εκφράζει τη συνολική μας προσέγγιση στη σύγχρονη οινοποίηση.

Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα – terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.

Κτήμα Μπαϊρακτάρη

Αυτή η σπουδαία προτροπή των ψαλμών, ακολουθούσε για πολλά χρόνια την οικογένεια, που από παππού σε εγγονό καλλιεργούσε παραδοσιακά τα αμπέλια της, στην αρχαία «αμπελόεσσα» γη της Νεμέας.
Μέχρι που η νεότερη γενιά, αποφάσισε το 2005 να δώσει μια καινούρια, σύγχρονη μορφή στο παλιό όνειρο.
Έτσι, γεννήθηκε το Κτήμα Μπαϊρακτάρη.
Μια οικογενειακή επιχείρηση, που βασίστηκε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, γερά ριζωμένους στον κάμπο της Νεμέας, όπου το θαυμάσιο οικοσύστημα και μικροκλίμα της περιοχής, σε συνδυασμό με το αργιλώδες, γόνιμο έδαφος, δίνει τα περίφημα «μεγάλα» κρασιά της Νεμέας.
Στο Κτήμα Μπαϊρακτάρη, καλλιεργούνται και οινοποιούνται ποικιλίες σε προσεγμένη χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Το 2008, στην είσοδο της Νεμέας, κάτω από τη σκιά του ναού του Νεμείου Διός, άνοιξε τις πόρτες του το οινοποιείο του Κτήματος Μπαϊρακτάρη. Το όμορφο κτίριο, κρύβει μέσα του έναν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που συνδυασμένος με την εμπειρία και το μεράκι των ανθρώπων του οινοποιείου, αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, ώστε κάθε ποικιλία να αποδώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της.Γιατί το Κτήμα Μπαϊρακτάρη, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες του φημισμένου Αγιωργίτικου, επενδύει στον οινοτουρισμό και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επικέπτες για μία ξενάγηση στον κόσμο του κρασιού και της οινοποίησης και να τους μυήσει στα μυστικά της γευσιγνωσίας, μέσα από τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος.

Αμπελώνες Ζαχαριά

Οι Αμπελώνες Ζαχαριά εισήλθαν μόλις το 2002 στο παιχνίδι των εμφιαλωμένων οίνων, αλλά η ιστορία αυτής της μεγάλης οινοποιίας είναι μακρά. Το οινοποιείο της, από τα πιο παλιά και ιστορικά της Νεμέας, λειτουργεί από το 1960. Ο οινοποιός Ηλίας Ζαχαριάς είναι γεωπόνος και από το 1973 έβαλε την οικογενειακή οινοποιία σε πιο σύγχρονες βάσεις.
Οι Αμπελώνες Ζαχαριά ξεπερνούν τα 400 στρέμματα, κυρίως σε πλαγιές, γύρω από το χωριό Λεόντιο και καλλιεργούνται με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης (ένα μέρος τους δε βιολογικά, για σειρά βιολογικών οίνων). Εξ άλλου, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, στην ποιότητα των κρασιών και στις τιμές τους βρίσκονται στις αρχές της οικογένειας (η δεύτερη γενιά της οποίας συμβάλει πλέον ενεργά στην οινοποιία).

Κτήμα Γκιούλη

Μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, που βρίθει φυσικού κάλλους και ανάλογων αξιοθέατων, το Κτήμα Γκιούλη βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κλημέντι (960μ. υψόμετρο), που είναι παραδοσιακά και ιστορικά δεμένο με την αμπελουργία. Μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών αυτής της περιοχής, ο Γιώργος Γκιούλης (γεωπόνος, οινολόγος-γευσιγνώστης, με σπουδές στο Μπορντό Γαλλίας), την επέλεξε για τον αμπελώνα και το οινοποιείο του (1993).
Ο ορεινός αυτός αμπελώνας, πιστοποιημένος για τη βιολογική καλλιέργειά του, κάτι που ευνοείται από την περιοχή, έχει από τότε επεκταθεί, ενώ στο Κτήμα Γκιούλη συνυπάρχει πια και η δεύτερη γενιά. Είναι τα τέκνα του οινοποιού, που μετά από σχετικές με το κρασί σπουδές έχουν πίστη στον αρχικό στόχο: την ανάδειξη του αυθεντικού ελληνικού αμπελοτοπίου της ορεινής Κορινθίας (ΠΓΕ Κλημέντι), μέσω της παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας και καλής σχέσης με την τιμή τους.

  • 1
  • 2