Skip to main content

Οίνοι ΠΟΠ Πελοποννήσου

Οι οίνοι ΠΟΠ Πελοποννήσου (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι σύμφωνοι με την εθνική και ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα αυθεντικά αμπελοτόπια (τερουάρ), για τα οποία η Πελοπόννησος είναι οινικά υπερήφανη. Η ιστορικότητα των αμπελουργικών ζωνών τους αποδεικνύει πως η Πελοπόννησος αποτελεί ένα όχι μόνο ζωντανό, αλλά και απόλυτα ενεργό οινικό μνημείο της Ελλάδας και όλου του οινικού κόσμου.

Οι οίνοι ΠΟΠ Πελοποννήσου, όπως και οι υπόλοιποι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας, ακολουθούν την παράδοση των κρασιών του παλιού οινικού κόσμου (Ευρώπη), κατά την οποία κάποια κρασιά αποκτούν φήμη και κύρος λόγω καταγωγής (Ονομασία Προέλευσης). Πιο σωστά, οι ελληνικοί οίνοι της αρχαιότητας ήταν ουσιαστικά αυτοί που θέσπισαν τη λογική της Ονομασίας Προέλευσης, που κατά κάποιον τρόπο εξασφαλίζει την αυθεντικότητά, δηλαδή τη γνησιότητα και την τυπικότητα, συχνά σχετική και με την υψηλή ποιότητα. Ακόμα και στη συνέχεια της ιστορίας και δη της οινικής, τρανότερο παράδειγμα Ονομασίας Προέλευσης – φήμης και ποιότητας – από αυτό του διασημότερου κρασιού του Μεσαίωνα, Μαλβαζία οίνου, δεν υπάρχει. Και ήταν και αυτό κρασί με ρίζες στην Πελοπόννησο, γι’ αυτό αναβίωσε εκεί, με τον ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia.

Οι συνολικά επτά οίνοι ΠΟΠ Πελοποννήσου, οι οποίοι αποτελούν το 25% περίπου των οίνων ΠΟΠ της Ελλάδας, παράγονται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, σε πλαίσιο αυστηρών δεσμεύσεων και είναι οι εξής: ΠΟΠ Μαντίνεια, ΠΟΠ Νεμέα, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών και ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia.

ΠΟΠ Μαντινεία

Η ζώνη του κρασιού ΠΟΠ Μαντινεία βρίσκεται στην Αρκαδία, κυρίως στο οροπέδιο της περιοχής, με πάνω από 650 μ. υψόμετρο, όπου το σταφύλι ωριμάζει αργά και όψιμα και στις πλαγιές γύρω του. Το όνομα του εν λόγω οίνου ΠΟΠ προέρχεται από την Αρχαία Μαντινεία.
Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο (τουλάχιστον 85%), Ασπρούδες
Τύπος: Λευκός ξηρός

ΠΟΠ Νεμέα

Η ζώνη του οίνου ΠΟΠ Νεμέα είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εκτείνεται σε δύο περιφερειακές ενότητες: κατά βάση στο νότιο κεντρικό τμήμα Κορινθίας και στο βορειοδυτικό τμήμα της Αργολίδας. Ο οίνος αυτός είναι ο «φλυάσιος οίνος» των αρχαίων Ελλήνων και συνδέεται με τον μύθο του Ηρακλή, που λατρευόταν στην περιοχή με δικό του Ιερό – παραδοσιακά, ΠΟΠ Νεμέα σημαίνει «το αίμα του Ηρακλή». Το Αγιωργίτικο, ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, μπορεί να ονομάστηκε από το παλιό όνομα της Νεμέας, Άγιος Γεώργιος.
Ποικιλία: Αγιωργίτικο 100%
Τύπος:  Ερυθρός ξηρός, ημίγλυκος και γλυκύς

ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών

Η ζώνη για τους φυσικούς γλυκείς οίνους (vin de liqueur) ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, τους δημοφιλέστερους στην Ελλάδα, βρίσκεται στα βόρειο-κεντρικά της Αχαΐας. Οι οίνοι αυτοί ωριμάζουν τουλάχιστον για έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 1.000 λίτρα. Μετά από δύο χρόνια ωρίμανσης μπορούν να φέρουν την ένδειξη Reserve και μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια σε βαρέλια και συνολικά επτά χρόνια σε βαρέλια και φιάλη, την ένδειξη Grand Reserve.
Ποικιλία: Μαυροδάφνη, μαύρη κορινθιακή
Τύπος: Ερυθρός γλυκύς

ΠΟΠ Πάτρα

Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές μεγάλης συνολικά έκτασης της βόρειας ανατολικής και κεντρικής Αχαΐας εκτείνεται η αμπελουργική ζώνη του οίνου ΠΟΠ Πάτρα. Αποτελεί την πιο εκτεταμένη ζώνη ελληνικού οίνου ΠΟΠ και είναι σε μεγάλο μέρος της ενιαία. Η ορεινή Αιγιαλεία αποτελεί μάλλον το ομορφότερο και πιο ευεργετικό για την καλλιέργεια της αμπέλου κομμάτι της, όπου η ποικιλία Ροδίτης βρίσκεται στα καλύτερά της.
Ποικιλία: Ροδίτης 100%
Τύπος: Λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος

ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών

Η ζώνη του κρασιού ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών βρίσκεται στην Αχαΐα, αφορά μόνο γλυκούς οίνους και είναι μικρότερη του ΠΟΠ Πάτρα. Οι οίνοι αυτοί μπορεί να είναι φυσικώς γλυκείς (vin naturellement doux) και φυσικοί γλυκείς (vin doux naturel – vin de liqueur). Η ένδειξη grand cru στην ετικέτα καταδεικνύει σταφύλι αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες χαμηλότερης στρεμματικής απόδοσης.
Ποικιλία: Μοσχάτο λευκό 100%
Τύπος: Λευκός γλυκύς

ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών

Η μικρή ζώνη του κρασιού ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών βρίσκεται ανατολικά της Πάτρας και του Ρίου στην Αχαΐα και δίνει από τους καλύτερους γλυκούς οίνους της Ελλάδας, κάποιοι εξ αυτών παγκοσμίου κλάσης. Οι οίνοι αυτοί μπορεί να είναι φυσικώς γλυκείς (vin naturellement doux) και φυσικοί γλυκείς (vin doux naturel – vin de liqueur). Η ένδειξη grand cru στην ετικέτα καταδεικνύει σταφύλι αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες χαμηλότερης στρεμματικής απόδοσης.
Ποικιλία: Μοσχάτο λευκό 100%
Τύπος: Λευκός γλυκύς

ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia

Η ζώνη του ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λακωνίας (χερσόνησος Επιδαύρου Λιμηράς και ακρωτήριο Μαλέας) και το κρασί της αναβιώνει το δημοφιλέστερο και καλύτερο κρασί του Μεσαίωνα, τον Μαλβαζία οίνο. Ωριμάζει σε βαρέλι οξειδωτικά τουλάχιστον για δύο χρόνια, αλλιώς τέσσερα ή πολλαπλάσια του τέσσερα.
Ποικιλία: Μονεμβασιά (τουλάχιστον 51%), Ασύρτικο, Ασπρούδες, κυδωνίτσα
Τύπος: Λευκός γλυκύς, από λιαστά σταφύλια (λιαστός, vin liastos / vin de raisin passerile), οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια (λιαστός, vin de liqueur de raisin passerile).