Skip to main content

Region: Αχαΐα

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Μέγα Σπήλαιο. Ένα όνομα που ταξιδεύει στο χρόνο και ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Ψηλά βουνά, αιωνόβια δάση, και πλαγιές κατάφυτες με αμπέλια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από απότομους γκρεμούς και βαθιά φαράγγια. Εδώ, στην καρδιά του Χελμού, στον ευλογημένο τόπο του ιστορικού μοναστηριακού αμπελώνα, συναντιόνται οι θρύλοι, οι παραδόσεις και οι οινικές ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά. Σήμερα, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο συνεχίζει να τιμά τη μεγάλη αυτή αμπελουργική κληρονομιά, δημιουργώντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα που εκφράζουν το χαρισματικό terroir και το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής. Με ανοιχτές τις πόρτες σε οινόφιλους, περιηγητές και απλούς ταξιδιώτες, το Κτήμα διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και προσφέρει προγράμματα γευσιγνωσίας σχεδιασμένα από εξειδικευμένους οινολόγους. Από μια χαλαρή βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια δοκιμάζοντας επιλεγμένες ετικέτες από τοπικές ποικιλίες, έως ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι εμπλουτισμένο με δράσεις, επισκέψεις και εξορμήσεις, οι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία οινικού πολιτισμού σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Exclusive προγράμματα περιλαμβάνουν επίσης δυνατότητα φιλοξενίας στο Αmario Suites Hotel του Αιγίου, ένα κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό πέντε αστέρων που προσφέρει premium wine experiences στους επισκέπτες και φίλους του Κτήματος.

Κτήμα Ορφανού

Το Κτήμα Ορφανού βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Αχαΐας, βορειοδυτικά της Πελοποννήσου, στην Παραλία Πατρών. Το ήπιο Μεσογειακό κλίμα και τα πλούσια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή την κάνουν κατάλληλη για αμπελοκαλλιέργεια.

Το Κτήμα Ορφανού διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες τόσο στην Παραλία Πατρών όσο και στην Παλαιά Περιστέρα Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι παρέχουν την πρώτη ύλη για την ποιοτική οινοποίηση που γίνεται στο σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος.

Καθοριστικοί παράγοντες για την υψηλή ποιότητα των κρασιών μας είναι εκτός από το προνομιακό κλίμα και οι εξαιρετικές δυνατότητες της καλλιεργούμενης γης αλλά και οι επιλεγμένες ποικιλίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ελληνικές Μαλαγουζιά, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Ροδίτης καθώς και οι ξένες Merlot και Syrah.

Από το 2022 το Κτήμα Ορφανού στράφηκε σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης και προχώρησε στην παραγωγή vegan και φυσικών κρασιών. Η αποκλειστική χρήση προϊόντων φυτικής προέλευσης για τη διαύγαση, η έκφραση των γηγενών ζυμών και η ήπια παρέμβαση στα προϊόντα μας, είναι επιτεύγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι.

Achaia Clauss

Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Το γλυκό κόκκινο κρασί της Μαυροδάφνης Πατρών το δημιούργησε το 1873 απο τον αμπελώνα του, αφου είχε αντιληφθεί τις δυνατότητες αυτής της ποικιλιας και ηδη οινοποιούσε υπεροχο ξηρό κρασί. Εξ’ ού και η παραγγελια του μεγάλου μουσουργού Φραντς Λιστ που με επιστολή του έδινε παραγγελία για ορισμένες φιάλες οίνου ξηρής Μαυροδάφνης. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα αφιέρωσε το «Αυτοκρατορικό» Κελλάρι (Imperial Cellar). Η χρονιά του 1899 σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τους αμπελώνες στις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα. Η Δεμέστιχα γίνεται η Πρέσβειρα των ελληνικών μεθόδων οινοποίησης. Το 1918 η ACHAIA CLAUSS περνάει σε ελληνικά χέρια και από τότε αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης μέχρι και σήμερα.

Cavino

Η Cavino, στο Αίγιο, είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοποιίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις της, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα βιομηχανικής μονάδας παραγωγής οίνων και ποτών της χώρας, με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα, σε δεκάδες χώρες. Το 2009, η Cavino έχει διακριθεί ως «καλύτερο ελληνικό οινοποιείο», από το αγγλικό περιοδικό Wine and Spirits Magazine. Το ιδίων συμφερόντων Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, στο 21ο χλμ. της οδού που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, αποτσιακή αρχιτεκτονική (πέτρινο) και βρίσκεται σε μία τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς, με υψόμετρο 880μ. και θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Η ιστορία του αρχίζει ουσιαστικά το 1550, αφού συνδέεται άμεσα με το ομώνυμο μοναστήρι, που από μόνο του είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο της περιοχής.

Οινοποιία Ρούβαλη (Οινοφόρος)

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1990 στην Αιγιάλεια από τον Άγγελο Ρούβαλη, απόφοιτο της οινολογίας του Bordeaux και καταγόμενο από αμπελουργική οικογένεια της περιοχής. Ο Άγγελος έμπνευσε και καθοδήγησε τους αμπελουργούς της Αιγιάλειας σε νέες φυτεύσεις, σε επιλογή ποικιλιών, σε καλλιεργητικές πρακτικές και τόσο το οινοποιείο όσο και το πρώτο κρασί το ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ είναι μια από τις πρωτοπόρες κινήσεις που έδωσαν ώθηση στο ελληνικό κρασί την δεκαετία του ’90.

Το 1994 δημιουργήθηκε το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο και ο πειραματικός αμπελώνας ενώ το 2004 το οινοποιείο συνδέθηκε οργανικά με την οινοποιητική και εμπορική εταιρεία «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων».

Τώρα, 30 χρόνια από την ίδρυσή του, περνά στα χέρια μιας νέας γενιάς που έχει επικεφαλής την Θεοδώρα Ρούβαλη, οινολόγο με μεταπτυχιακό αμπελουργίας και επαγγελματική εμπειρία σε κορυφαίους αμπελώνες του «παλιού» και του «νέου» κόσμου του κρασιού (Γαλλία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία) και τον Antonio Ruiz Pañego, Iσπανό οινολόγο με σημαντική εμπειρία στα καλύτερα Grand Cru της Βουργουνδίας.

Sant’or

Στο ιστορικό χωριό Σαντομέρι Αχαΐας, σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από την Πάτρα και σε υψόμετρο 600 μέτρων, βρίσκεται το οικογενειακό παραδοσιακό οινοποιείο Sant’or πλαισιωμένο από 40 στρέμματα βιοδυναμικούς-βιολογικούς αμπελώνες με τις τοπικές γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Σανταμερίανα, Αγιωργίτικο και 32 στρέμματα ελαιώνες με τις τοπικές ποικιλίες Σταφυλοελία και Kορονία. Το επισκέψιμο οικογενειακό οινοποιείο Sant’or ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του βουνού Σκόλλι. Κατά την μυθολογία ο Ηρακλής έχει μεταφέρει αυτό το κομμάτι βουνού από τον Ερύμανθο. Το όνομα Σαντομέρι προέρχεται από τoν Γάλλο φρούραρχο Νικολά Ντε Σαιντ Ομέρ (1273) που είχε στρατοπεδεύσει στο σημείο αυτό, όπου και υπάρχουν τα ερείπια του Κάστρου. Σύμφωνα με την παράδοση λέγεται ότι εδώ πέθανε η γυναίκα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Οινοποιία Παρπαρούση

Η Οινοποιία Παρπαρούση ιδρύθηκε το 1974, από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγό του Βάσω. Σήμερα, η δεύτερη γενιά (κόρες τους, Εριφύλη και Δήμητρα), συμμετέχει ενεργά σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή η ανάδειξη και η προώθηση των ελληνικών ποικιλιών, που η δυναμική τους επιτρέπει να ενταχθούν επάξια στην παγκόσμια οινική παλέτα, παραμένει.
Η Οινοποιία Παρπαρούση παράγει τα περισσότερα κρασιά της από σταφύλι των ιδιόκτητων αμπελώνων της σε Μόβρη Αχαΐας και Μποζαΐτικα Πάτρας, όπου βρίσκεται και το οινοποιείο της. Ανάμεσα σε αυτά, το γλυκό κρασί της ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών θεωρείται παγκοσμίου κλάσης.

Οινοποιία Τετράμυθος

Ο Τετράμυθος είναι ένα επισκέψιμο, πιστοποιημένο βιολογικά οινοποιείο στην περιοχή της ορεινής Αιγιάλειας από το 2004, εντός του προστατευόμενου Natura Γεωπάρκου “Χελμός-Βουραϊκός”, στην βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το οινοποιείο παράγει βιολογικά, ήπιας παρέμβασης κρασιά από γηγενείς κυρίως ποικιλίες, αντανακλώντας τον δυναμισμό αυτού του ιδιαιτέρως ορεινού & ψυχρού κλίματος οινοπεδίου της χώρας. Το εγχείρημα αυτό πηγάζει από το όνειρο των ντόπιων ιδιοκτητών, Αριστείδη & Στάθη Σπανού και του Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου συνιδιοκτήτη και πρωτοποριακού οινολόγου, που στόχο έχει να συνεχίσουν την οινοποιητική παράδοση του τόπου τους, με ποιοτική προσέγγιση και αυθεντικότητα. Η παραγωγή του οινοποιείου εξάγεται σε ποσοστό μεγαλύτερου 85%, σε 25 διαφορετικές χώρες.

Αμπελώνες Αντωνόπουλου

«Στα όνειρα γεννιούνται οι ευθύνες» σκέφτηκε κοιτάζοντας τη γη που απλωνόταν μπροστά του. Ήταν Χριστούγεννα του 1983 όταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αποφάσισε να καλλιεργήσει έναν αμπελώνα στο Βασιλικό Αχαΐας. Ένα όνειρο που ήθελε να γίνει πραγματικότητα, παρά τις ευθύνες και τις δυσκολίες που μπορεί να προέκυπταν. Επέλεξε με σοφία την τοποθεσία για το υψόμετρο, την βορεινή της έκθεση, την προστασία από τους ισχυρούς ανέμους και κυρίως το αργιλώδες έδαφος με επαρκή υπόγεια ρεύματα. Αποφάσισε να φυτέψει ποικιλίες κοσμοπολίτικα κλασικές αλλά και καθαρά ελληνικές. Όραμα του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου ήταν ν’ αναδείξει το εξαιρετικό ποιοτικό δυναμικό του εδάφους της ορεινής και ημιορεινής Αχαΐας. Ως συνεχιστές του οράματός του, επενδύσαμε σε ορεινούς αμπελώνες της περιοχής και εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στο χώμα που με φροντίδα καλλιεργούμε, αγάπη και σεβασμό στα αμπέλια και στους καρπούς που μας δίνουν, πάθος, μεράκι, τεχνογνωσία για την δημιουργία μοναδικών κρασιών.

Οινοποιία Κιντώνη

Η Οινοποιία Κιντώνη είναι ενεργή στην οινοποίηση από τις αρχές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα,με έδρα το Αίγιο και σημερινό εκπρόσωπο της οικογενειακής κληρονομιάς την τρίτη κατά σειρά γενιά. Μετά από τις τελευταίες, μεγάλες επενδύσεις της, διαθέτει ένα πλήρως και υπερσύγχρονα εξοπλισμένο οινοποιείο, με διάφορα συστήματα ελέγχου ποιότητας, και άρτια καταρτισμένο προσωπικό ικανό να εξυπηρετεί ακόμα και ανάγκες παραγωγής μεγάλου όγκου. Έτσι μπορεί και απευθύνεται σε αγορές όπως αυτές των υπερμάρκετ.
Ανάλογες σε όγκο είναι και οι εξαγωγές που κάνει η Οινοποιία Κιντώνη σε δεκάδες χώρες, εστιάζοντας πάντα στο στόχο της: την καλύτερη δυνατή ποιότητα, στις πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

  • 1
  • 2