Skip to main content

Region: Αργολίδα

Κτήμα Σκούρα

Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στη Βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στη Νεμέα, τη μεγαλύτερη και ίσως την πιο συναρπαστική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ερυθρών οίνων στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία που εκπέμπουν όλα τα κρασιά του Κτήματος περιγράφεται με τις ακόλουθες λέξεις: Καθαρότητα, Διαύγεια ποικιλίας, Αποτύπωση του μεσοκλίματος της περιοχής, Αποτύπωση του terroir. Το οινοποιείο του Κτήματος είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει κυρίως δύο σκοπούς:
– Την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμασης και συντήρησης του κρασιού.
– Την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Οινοποιία Παπαντώνη

Το 1992 τα 2 αδέλφια Κάλλη και Αντώνης Παπαντώνης ίδρυσαν την ομώνυμη οινοποιία στα νότια του Άργους. Ο αμπελώνας βρίσκεται στο χωριό Μαλανδρένι Αργολίδας που υπάγεται στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα και αγοράστηκε το 1979 από τον Αντώνη, ο οποίος μετά από καριέρα σε επιχειρήσεις του εξωτερικού αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί μακριά από τις μεγαλουπόλεις, κοντά στη φύση, το αμπέλι και το κρασί. Έτσι, αφού απέκτησε αμπελοοινικές εμπειρίες έφτιαξε με την αδελφή του, υπεύθυνη μάρκετινγκ, την Οινοποιία Παπαντώνη (Σήμερα η Κάλλη έχει αποχωρήσει).
Στόχος της οινοποιίας ήταν και παραμένει να εστιάσει μόνο σε δυο ελληνικές ποικιλίες (αγιωργίτικο και ροδίτη) και σε μία διεθνή (σαρντονέ). Παράγει έτσι δύο μόνο ξηρά κρασιά (ΠΟΠ Νεμέα και ένα λευκό από ροδίτη – σαρντονέ) και ένα γλυκό, από αγιωργίτικο, με την αρχαιοελληνική ονομασία «Λυσιμελής» (αυτό δηλαδή που είναι ικανό να «λύει τα μέλη»). Αρχαιοελληνικά τα ονόματα και των ξηρών κρασιών: «Μηδέν Άγαν» (δηλαδή «τίποτα σε υπερβολή») και «Μέτρον Άριστον» (που σημαίνει «η αποφυγή των ακροτήτων και των υπερβολών είναι η καλύτερη στάση»). Τα ιδιόκτητα αμπέλια της Οινοποιίας Παπαντώνη βρίσκονται κοντά στο οινοποιείο, σε πλαγιές, με μέσο υψόμετρο 320 μέτρων.

Οινοποιία Κορωνιώτη

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης αφού σπούδασε στην Αγγλία και Ολλανδία Χημεία και Φυσικές Επιστήμες και εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε θέματα Γεωπονίας, στον κλάδο τροφίμων και οινολογίας, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990 και ίδρυσε ένα Αγροδιαγνωτικό κέντρο. Ταυτόχρονα δημιούργησε 2 αμπελώνες. Ένα στις Μυκήνες Αργολίδας (20 στρεμ.) με την ποικιλία Ασύρτικο και ένα πειραματικό 15 στρεμμάτων στο Πανόραμα Άργους με διάφορες ποικιλίες. Το 1999 ξεκινάει να δουλεύει στο όνειρό του να οινοποιήσει τα δικά του κρασιά σε ιδιόκτητο οινοποιείο. Ένα χρόνο αργότερα το οινοποιείο στο Πανόραμα είναι πραγματικότητα. Και είναι από το 2000 ο χώρος και ο τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας και της αγάπης του Κυριάκου Κορωνιώτη για το κρασί. Ο Κυριάκος Κορωνιώτης σαν οινοποιός δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroirκαι σε ένα αυθεντικό Ελληνικό στυλ με βάθος φρούτων και συμπυκνωμένη γεύση. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή. Στο οινοποιείο για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ποιότητα και καλή κατάσταση των αμπελώνων είτε των ιδιόκτητων είτε αυτών από συμβεβλημένους αμπελουργούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας.