Skip to main content

Κτήμα Τσέλεπου

Ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία, επέλεξαν τους χωμάτινους λόφους στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες και να ιδρύσουν το Κτήμα Τσέλεπου το 1989. Tο κτήμα βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Ο Γιάννης Τσέλεπος αποφοίτησε από το τμήμα οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Dijon Γαλλίας, και αφού περιπλανήθηκε οινολογικά για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μαντινεία, τα κρασιά της οποίας έκτοτε οινοποιεί ανελλιπώς. Γοητευμένος από την πρώτη του επαφή με την ποικιλία Μοσχοφίλερο, είναι ο πρώτος της νεώτερης γενιάς οινοποιών που το ανέσυρε από το τέλμα της αφάνειας και το ανέδειξε εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά. Oι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίμα, τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και την άριστη ηλιοφάνεια, επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Κύρια φιλοσοφία του κτήματος είναι η μελέτη και η ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων της ποικιλίας Mοσχοφίλερο, καθώς και η προβολή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα, το Κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται πλέον σε 450 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και 200 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών. Δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στην λεπτομέρεια της καλλιέργειας και στη διαχείριση του terroir ώστε η ποικιλία να δίνει την καλύτερη έκφρασή της. H πρώτη ετικέτα, Mαντινεία OΠAΠ, κυκλοφόρησε το 1991 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα κρασιά του κτήματος βασισμένα σε κοσμοπολίτικες ποικιλίες αμπέλου. H απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 450.000 φιάλες ετησίως, επιτρέποντας πλέον την εξαγωγή του 40% της παραγωγής, κυρίως στις HΠA, τον Kαναδά, τη Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ιδίων συμφερόντων με το Κτήμα Τσέλεπου είναι και άλλα δύο οινοποιεία. Το 2003 ο Γιάννης Τσέλεπος αγόρασε έναν αμπελώνα 100 στρεμμάτων, ηλικίας 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων το οποίο και ονόμασε Κτήμα Δρυόπη. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για τη δυνατότητά της να παράγει από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» κρασιά υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, φρούτο, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Από το 2013 και ύστερα λειτουργεί και το νέο οινοποιείο “Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος” στη Σαντορίνη, που είναι προϊόν της συνεργασίας του Γιάννη Τσέλεπου με την σαντορινιά οικογένεια Χρυσού. Κινητήρια δύναμη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσαν η αέναη αναζήτηση του Γιάννη Τσέλεπου για νέους ορίζοντες οινικής δραστηριοποίησης και το όραμα της οικογένειας Χρυσού να αναβιώσει την παλαιά Κάναβα και να αξιοποιήσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, 120 στρεμμάτων, στον Πύργο, το Εμπορείο και το Μεγαλοχώρι.

Μετά από τριάντα δημιουργικά χρόνια, η δεύτερη γενιά του Κτήματος Τσέλεπου είναι έτοιμη να το οδηγήσει στη νέα εποχή. Εφοδιασμένοι με την υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, αλλά κυρίως με το πάθος και τη φρεσκάδα του μυαλού, συγκερασμένα με την πολύτιμη εμπειρία και καθοδήγηση των παλιότερων, υπόσχονται να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά κρασιά του Κτήματος και να προσεγγίσουν το όραμα των μεγάλων ελληνικών κρασιών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 • Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε:
  Γιατί το Κτήμα Τσέλεπου είναι «φυτεμένο» μέσα στα αμπέλια της Μαντινείας, έχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξαιρετικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου καθώς και για την παραγωγή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το Κτήμα Τσέλεπου έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με βάση τα παραδοσιακά βιομηχανικά κτίσματα του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο, όπως οι παλιές σταφιδαποθήκες. Στο Κτήμα Τσέλεπου μπορείτε επιπλέον να απολαύσετε έναν υπέροχο περίπατο ανάμεσα στους αμπελώνες με ξεναγούς τους ανθρώπους του κτήματος, όπου θα βρείτε και το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, με την εξαιρετική θέα στο οροπέδιο της Μαντινείας.
 • Ωράριο:
  Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00 και Σάββατα 09:00 – 15:00. Κυριακή κατόπιν συνεννόησης. Η ξενάγηση και η γευσιγνωσία πραγματοποιούνται με προκαθορισμένο ραντεβού.
 • Ξενάγηση:
  Αμπελώνες, οινοποιείο, χώρος γευσιγνωσίας, κελάρι
 • Διάρκεια ξενάγησης:
  90-120 λεπτά
 • Γλώσσες ξενάγησης:
  Ελληνικά, Αγγλικά
 • Κόστος ξενάγησης:
  Κατόπιν συνεννόησης για την επιλογή πακέτου.
 • Χώρος γευσιγνωσίας:
  Το Κτήμα Τσέλεπου έχει πλήρως εξοπλισμένο χώρο γευσιγνωσίας, που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως 30 άτομα.
 • Αριθμός κρασιών γευσιγνωσίας:
  5
 • Wine shop:
  Το Κτήμα Τσέλεπου διαθέτει για τους επισκέπτες ειδικό πωλητήριο κρασιών και αξεσουάρ με προνομιακές τιμές.
 • Αποδοχή πιστωτικής κάρτας:
  Ναι
 • Αριθμός ετικετών:
  16
 • Οίνοι ΠΟΠ:
  Μαντινεία, Νεμέα
 • Ετήσια παραγωγή:
  450.000 φιάλες
 • Parking:
  Ναι
 • Free WiFi:
  Ναι