Skip to main content

Region: Αρκαδία

Οινοποιία Τρουπή

Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στo κέντρο του οροπεδίου της Μαντινείας στην περιοχή Φτέρη, την καρδιά των αμπελώνων της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης και σε υψόμετρο περίπου 700 μ.

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκίνησε το 2010, με την οικογένεια να εκμεταλλεύεται την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων.

Από τότε το οινοποιείο εξελίχθηκε σε χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη παραγωγή εκλεκτών οίνων και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες του.

Παράλληλα δόθηκε μεγάλη σημασία σε πρωτοποριακές τεχνικές οινοποίησης, αλλά και σε πειραματικές μικροοινοποιήσεις άλλων ελληνικών ποικιλιών καθώς και ξεχασμένων ποικιλιών της Μαντινείας, όπως της ποικιλίας Κολλινιάτικο, ενώ έγιναν και νέες πειραματικές φυτεύσεις μοσχοφίλερου σε διαφορετικά υποκείμενα .

Το έδαφος, το κλίμα, η ευγενική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, χαρίζουν στο προικισμένο Μοσχοφίλερο όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα ποιοτικό κρασί Π.Ο.Π Μαντινεία

Οι συνεχόμενες επενδύσεις της οικογένειας σε υποδομές τόσο καλλιεργητικές ( αμπέλια, καλλιεργητικός εξοπλισμός) όσο και οινοποιητικές (νέοι χώροι παραγωγής, ψυκτικοί θάλαμοι μεγάλης χωρητικότητας εμφιαλωτικά κ.ά), εξασφαλίζουν στα παραγόμενα κρασιά ποιότητα, αυθεντικότητα, συνέπεια και σίγουρο μέλλον.

Τα σχέδια μας για το μέλλον δε σταματούν εδώ. Ύστερα από την πρόσφατη κατασκευή – προσθήκη του νέου οινοποιείου, υπάρχει πρόβλεψη για νέα μεγάλη αίθουσα γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων καθώς και κελαριού.

Κτήμα Σπυρόπουλος

Το οικογενειακό Κτήμα Σπυρόπουλος κρατάει από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα (1860), όντας ένα από τα πιο ιστορικά της Πελοποννήσου, πάντα εκεί, στα αρχαία χώματα της Μαντινείας. Το Κτήμα Σπυρόπουλος έχει ιδιόκτητους αμπελώνες στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Αρχαίας Μαντινείας, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Άλλοι αμπελώνες, καθώς και δεύτερο οινοποιείο έχει και στην Αρχαία Νεμέα, μία εξίσου ιστορική για το κρασί περιοχή της Πελοποννήσου. Γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο και αυστηρές πιστοποιήσεις στα περισσότερα από 500 στρέμματα της οικογένειας. Ο στόχος είναι η παραγωγή της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, για την παραγωγή των κρασιών του κτήματος, αλλά και η μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος και των εκάστοτε οικοσυστημάτων.

Κτήμα Τσέλεπου

Ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία, επέλεξαν τους χωμάτινους λόφους στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες και να ιδρύσουν το Κτήμα Τσέλεπου το 1989. Tο κτήμα βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Ο Γιάννης Τσέλεπος αποφοίτησε από το τμήμα οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Dijon Γαλλίας, και αφού περιπλανήθηκε οινολογικά για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μαντινεία, τα κρασιά της οποίας έκτοτε οινοποιεί ανελλιπώς. Γοητευμένος από την πρώτη του επαφή με την ποικιλία Μοσχοφίλερο, είναι ο πρώτος της νεώτερης γενιάς οινοποιών που το ανέσυρε από το τέλμα της αφάνειας και το ανέδειξε εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά. Oι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίμα, τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και την άριστη ηλιοφάνεια, επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Κύρια φιλοσοφία του κτήματος είναι η μελέτη και η ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων της ποικιλίας Mοσχοφίλερο, καθώς και η προβολή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα, το Κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται πλέον σε 450 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και 200 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών. Δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στην λεπτομέρεια της καλλιέργειας και στη διαχείριση του terroir ώστε η ποικιλία να δίνει την καλύτερη έκφρασή της. H πρώτη ετικέτα, Mαντινεία OΠAΠ, κυκλοφόρησε το 1991 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα κρασιά του κτήματος βασισμένα σε κοσμοπολίτικες ποικιλίες αμπέλου. H απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 450.000 φιάλες ετησίως, επιτρέποντας πλέον την εξαγωγή του 40% της παραγωγής, κυρίως στις HΠA, τον Kαναδά, τη Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ιδίων συμφερόντων με το Κτήμα Τσέλεπου είναι και άλλα δύο οινοποιεία. Το 2003 ο Γιάννης Τσέλεπος αγόρασε έναν αμπελώνα 100 στρεμμάτων, ηλικίας 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων το οποίο και ονόμασε Κτήμα Δρυόπη. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για τη δυνατότητά της να παράγει από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» κρασιά υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, φρούτο, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Από το 2013 και ύστερα λειτουργεί και το νέο οινοποιείο “Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος” στη Σαντορίνη, που είναι προϊόν της συνεργασίας του Γιάννη Τσέλεπου με την σαντορινιά οικογένεια Χρυσού. Κινητήρια δύναμη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσαν η αέναη αναζήτηση του Γιάννη Τσέλεπου για νέους ορίζοντες οινικής δραστηριοποίησης και το όραμα της οικογένειας Χρυσού να αναβιώσει την παλαιά Κάναβα και να αξιοποιήσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, 120 στρεμμάτων, στον Πύργο, το Εμπορείο και το Μεγαλοχώρι.

Μετά από τριάντα δημιουργικά χρόνια, η δεύτερη γενιά του Κτήματος Τσέλεπου είναι έτοιμη να το οδηγήσει στη νέα εποχή. Εφοδιασμένοι με την υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, αλλά κυρίως με το πάθος και τη φρεσκάδα του μυαλού, συγκερασμένα με την πολύτιμη εμπειρία και καθοδήγηση των παλιότερων, υπόσχονται να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά κρασιά του Κτήματος και να προσεγγίσουν το όραμα των μεγάλων ελληνικών κρασιών.