Skip to main content

Region: Λακωνία

Lacovino

Δύο οικογένειες του Χιώτη Δημήτριου και του Αδαμάντιου Φαραντάτου που ζουν και εργάζονται καθημερινά στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας ο μεν πρώτος Λάκωνας με τεράστια εμπειρία στη γη και στον τομέα δημιουργίας φυτών, ένωσε τις δυνάμεις του με τον δεύτερο.

Ανήσυχος και αυτοδίδακτος οινοπαραγωγός ο Αδαμάντιος χωρίς οινική παράδοση, με μοναδικό όπλο το όραμα της δημιουργίας ενός οινοποιείου boutique, με ελεγχόμενη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας παίρνουν την απόφαση να υλοποιήσουν το ονειρό τους. Το 2015 λοιπόν, η Λακωνία αποκτά και αγκαλιάζει την Lacovino.

Το οινοποιείο της Lacovino βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας του ποταμού Ευρώτα στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα ειδικά σχεδιασμένη και εναρμονισμένη στο περιβάλλον. Όλη η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ελέγχεται και είναι πιστοποιημένη με βάση τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων ISO 2200:2005.

Οι αμπελώνες της Lacovino ιδιόκτητοι και συνεργαζόμενοι αποτελούνται από πέντε διαφορετικά αμπελοτόπια. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιούμε καλύτερα την κάθε ποικιλία ξεχωριστά με βάση τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Το έδαφος της Λακωνικής γης από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, στην μαγευτική Μονεμβασία και έως την άγρια ομορφιά της Μάνης χαρακτηρίζεται ποικιλόμορφο, αμμοαργιλώδη και αργιλοπηλώδη. Ο ήπιος χειμώνας και το ζεστό καλοκαίρι χαρακτηρίζουν το κλίμα της νότιας Λακωνίας μεσογειακό. Αυτό συμβάλλει στην άριστη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών. Η θαλάσσια αύρα που πνέει το καλοκαίρι τις μεσημεριανές ώρες από το αιγαίο πέλαγος και η βραδινή υγρασία δημιουργούν ένα μοναδικό terroir.

Οινοποιητική Μονεμβασιάς

H Οινοποιητική Μονεμβασιάς ιδρύθηκε το 1997 στην ομώνυμη περιοχή. Εκεί που το επίσης ομώνυμο λευκό γλυκό κρασί της έγινε το πιο ονομαστό κρασί σχεδόν όλου του κόσμου του ύστερου Μεσαίωνα (12ος αιώνας) και για πέντε περίπου αιώνες, του Μαλβαζία οίνου (Malvasia=Μονεμβασιά στα Φράγκικα). Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς πρωταγωνίστησε σε μια μακρά διαδικασία για τη διεθνή αναγνώριση της Γεωγραφικής Ένδειξης αυτού του οίνου και στη σύγχρονη εποχή ως ελληνική, κάτι που επετεύχθη. Έτσι, από το 2009 ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia είναι γεγονός (το 2013 βγήκε στην αγορά το πρώτο κρασί ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς).
Κατά τα άλλα, ο περίπου 300 στρέμματα ιδιόκτητος αμπελώνας της οινοποιίας είναι φυτεμένος με γηγενείς ποικιλίες, σε μία περιοχή με ενδιαφέρον ανάγλυφο, ποικιλομορφία εδάφους και υπεδάφους, πολλούς ανέμους και γειτνίαση με θάλασσα. Παράγοντες δηλαδή που ευνοούν το σταφύλι της Οινοποιητική Μονεμβασιάς για την παραγωγή οίνων που, δικαίως, σαρώνουν διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Κτήμα Θεοδωρακάκου

Στην καρδιά της λακωνικής γης, σε μια παραδοσιακά αμπελοκομική περιοχή από τον μεσαίωνα, βρίσκονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου.
Στα 200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο οι σπάνιες τοπικές ποικιλίες Κυδωνίτσα και Μαυρούδι. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτης και Αγιωργίτικο. Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών.

Όλα τα κρασιά παράγονται από σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων και χαρακτηρίζονται οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, επιβεβαιώνοντας τη γεωγραφική καταγωγή τους.