Skip to main content

Region: Ηλεία

Οινοποιείο Δρούβα

Το Οινοποιείο Δρούβα είναι ενταγμένο στο χώρο και τις δραστηριότητες του Κτήματος Δρούβα, που βρίσκεται στους λόφους του Αγ. Γεωργίου και έχει έκταση 60 στρέμματα. Απέχει 3 χλμ από την πόλη του Πύργου, 10 χλμ από το λιμάνι του Κατακόλου και 8 έως 6 χλμ από τις παραλίες Αγ. Ανδρέα, Λεβεντοχωρίου, Σκαφιδιάς. Η ιστορία του ξεκινά πριν από το 1900, όταν ήταν ένας απέραντος σταφιδο-αμπελώνας. Μετά το 1935 και την 3η κρίση του «σταφιδικού», ξεριζώνονται οι σταφίδες και φυτεύονται δένδρα (βερικοκιές, πορτοκαλιές, ελιές) και αμπέλια (φιλέρια, μαυρούδια, ασπρούδες) και αρχίζει η παραγωγή λαδιού και κρασιού. Το κοκκινέλι της χωρικής οινοποίησης ξεχωρίζει προπολεμικά, και μεταφέρεται με κάρα στα «μαγαζιά» του Πύργου. Σήμερα, η χωρική οινοποίηση του κτήματος, εξελίχθηκε στο Οινοποιείο Δρούβα που διευθύνεται από την 3η γενιά οινοποιών της οικογένειας και είναι από τα αυθεντικά ΜικροΟινοποιεία της χώρας. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του, καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες φιλέρι, ροδίτης, αγιωργίτικο, μαυρούδι, και ρεφόσκοή μερκουρέϊκοκαι απ’ αυτές παράγονται 5 ετικέτες, 3 ποικιλιακοί οίνοι και 2 premium, χωρίς πρόσθετα και με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα.

Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη, ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Δυτ. Πελοπόννησο, στην περιοχή Κορακοχωρίου Ηλείας, πολύ κοντά στο λιμάνι του Κατακώλου και την Αρχ. Ολυμπία. Η ιστορία του ξεκινά το 1864 με τη φύτευση των πρώτων αμπελώνων της ποικιλίας “Ρεφόσκο”, που εισήχθη από τη Β. Ιταλία, και γίνεται γνωστή ως “Μερκούρη” ή “Μερκουρέικο” λόγω της επιρροής και σημασίας του Κτήματος στην περιοχή, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα το κρασί του Κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη . Η ιστορία του παρόλα αυτά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των υπέροχων χαρακτηριστικών του.

Το Κτήμα Μερκούρη, το οποίο σήμερα διευθύνεται από την 4η και 5η γενιά της οικογένειας, είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα ελληνικά οινοποιεία αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων του στο πέρασμα του χρόνου. Η γκάμα του περιλαμβάνει 13 πολυβραβευμένους οίνους από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Κτήμα ενώ ο οικογενειακός ελαιώνας τροφοδοτεί την αγορά με ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σίγουρα όμως είναι και ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της Ελλάδας με την υπέροχη φύση που το περιβάλλει αλλά και την αρχιτεκτονική των κτηρίων του να το καθιστούν ένα οινοποιείο υπόδειγμα για οινοτουρισμό.

Οινοποιία Μαρκόγιαννη

Από το 1982 η εταιρεία καλλιεργεί αμπελώνες έκτασης 32,5 στρεμμάτων με βιολογικό τρόπο ενώ συνεργάζεται και με ποιοτικούς αμπελώνες αμπελουργών της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών της.
Οι κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται για την παραγωγή λευκών οίνων είναι ο ροδίτης, το chardonnay, το ασύρτικο, οι ασπρούδες ενώ για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων είναι η μανδηλαριά , η μαυροδάφνη, το refosco,το κολλινιάτικο και το βερτζαμί.

Ο μυθικός Αλφειός ποταμός που χωρίζει τον Σκιλλούντα από την Αρχαία Ολυμπία και το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώνουν τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που σε συνδυασμό με τα αργιλοπηλώδη εδάφη των αμπελώνων αποτελούν τις παραμέτρους εκείνες που επισφραγίζουν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των οίνων της.

Φιλοσοφία της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη είναι η καλλιέργεια αμπελώνων με διαρκή και επίμονη προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των σταφυλών για την παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων που δύνανται να εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ποικιλιακό δυναμικό και το αμπελοτόπι παραγωγής τους. Ένας ακόμη στόχος σημαντικής βαρύτητας για την επιχείρηση είναι η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών του αμπελώνα της περιοχής. Θεωρούμε ότι υπάρχει πλήθος γηγενών ποικιλιών που τείνουν να χαθούν ανεξερεύνητες στους αμπελώνες της περιοχής . Ποικιλίες που εν δυνάμει μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας οίνους και αποστάγματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προστιθέμενη αξία.

Κτήμα Μπριντζίκη

Μουσικοί και οι δύο, το ζεύγος Διονύση και Διονυσίας Μπριντζίκη, ξεκίνησαν το 1994 το οινοποιείο τους, ακολουθώντας το δρόμο της οικογενειακής, προπολεμικής ακόμα, αμπελουργικής παράδοσης, που κρατάει από το 1932. Δεν έμειναν όμως εκεί. Μετά από 16 χρόνια το Κτήμα Μπριντζίκη ήταν αισίως το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο της Ελλάδας, με παραγωγή βιολογικών οίνων με ουσιαστικά μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα: ψύξη (και για τις δεξαμενές οινοποίησης) και θέρμανση μέσω γεωθερμικής ενέργειας και ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά.
Το Κτήμα Μπριντζίκη έχει πολύ καλές υποδομές επισκεψιμότητας, με αιχμή τον τοπικό Νερόμυλο, πολύ κοντά στο οινοποιείο, που ανακαίνισε σεβόμενο την παράδοση. Έχει επίσης πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, υποδομές εστίασης, αλλά και υπαίθριο θέατρο διακοσίων πενήντα θέσεων, με αίθουσα προβολής ογδόντα ατόμων και «μπελβεντέρε», προς τους αμπελώνες και τον κοντινό ποταμό Ενιπέα, που δίνει όνομα και σε κρασιά του. Τέλος, είναι από τα λίγα ελληνικά οινοποιεία με ξενώνα.

Κτήμα Σταυρόπουλου

Το Κτήμα Σταυρόπουλου έχει ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή σταφυλιού. Έτσι, καλλιεργεί βιολογικά και κάθε αμπέλι του, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, είναι αφιερωμένο σε συγκεκριμένες ποικιλίες. Το οινοποιείο στο Κτήμα Σταυρόπουλου είναι σύγχρονο, εγκαινιάσθηκε το 2000 και το βοηθητικό κτήριό του φιλοξενεί στη στέγη του φωτοβολταϊκό σύστημα. Είναι δε πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα.
Το Κτήμα Σταυρόπουλου καλλιεργεί λίγες ποικιλίες αμπέλου και παράγει λίγους κωδικούς κρασιών, μόνο από σταφύλι ιδιόκτητων αμπελώνων, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, σεβόμενο παράδοση και φυσικό προϊόν.

Κτήμα Ολύμπια Γη

Το οινοποιείο Κτήμα Ολύμπια Γη βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό, το Κοσκινά, μόλις δύο χιλιόμετρα από την καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στο σημείο όπου οι προγονοί μας πριν 150 χρόνια ξεκίνησαν με την καλλιέργεια σταφιδαμπέλου και ελαιοδέντρων. Σήμερα το Κτήμα Ολύμπια Γη είναι είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες οίνων ποιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ από το 2008 δημιουργεί το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος. Ακολουθούμε την οικογενειακή παράδοση σε έναν τόπο ευλογημένο και ιερό, την Ολυμπία, την κοιτίδα του πολιτισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδες.