Skip to main content

Διεθνείς ποικιλίες

Διεθνείς ποικιλίες για ερυθρά κρασιά

Cabernet Sauvignon
Για κάποιους η ποικιλία Cabernet Sauvignon είναι η κορυφή των ερυθρών ποικιλιών παγκοσμίως. Όπως και να έχει, η κορυφαία αυτή ποικιλία έχει βρει και στην Πελοπόννησο τον δρόμο της, έχοντας γενικώς σημαντική παρουσία, με αποκορύφωμα την περιοχή της Τριφυλίας. Στην Πελοπόννησο συναντάται τόσο μονοποικιλιακά, όσο και σε χαρμάνια, ιδίως με την ποικιλία Αγιωργίτικο, κάνοντας τα κρασιά της λίγο πιο άγρια και ατίθασα, αλλά και πολύπλοκα αρωματικά. Έτσι, παραλληλίζοντας τα χαρμάνια αυτά με τα γνωστά ιταλικά κρασιά Super Tuscans, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «Σούπερ Νεμέες».

Merlot
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία αμπέλου στον κόσμο, μετά το Cabernet Sauvignon, το Merlot έχει βρει κάποια σημεία φύτευσης στην Πελοπόννησο, κυρίως στα πιο υγρά αμπελοτόπια της, αφού αγαπά την υγρασία, δίνοντας κάποια μονοποικιλιακά κρασιά, κάποιες φορές πολύ υψηλής ποιότητας, ή συμμετέχοντας σε αρκετά χαρμάνια.

Pinot noir
Αν και με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, το Pinot Noir, ελάχιστα φυτεμένο στην Πελοπόννησο, δίνει ερυθρά κρασιά που σίγουρα δεν χάνουν την ευγένεια της ποικιλίας.

Refosco
Ιστορική ποικιλία για την Πελοπόννησο. Λόγω της εισαγωγής της από την Ιταλία, η οποία πραγματοποιήθηκε από ένα συγκεκριμένο οινοποιείο κατά τον 19ο αιώνα, το Refosco διαδόθηκε πολύ στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου.

Syrah
Παρότι το Syrah έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο αλλού. Ωστόσο, υπάρχει σε υπολογίσιμη έκταση και σχεδόν όπου καλλιεργείται δίνει πολύ καλά έως κορυφαία αποτελέσματα. Με πρωταγωνιστή τα αυθεντικά αμπελοτόπια της Πελοποννήσου, που υποστηρίζουν την κορυφαία αυτή ποικιλία, το Syrah καταφέρνει να βγάλει πολλά από τα πληθωρικά χαρακτηριστικά του.

Διεθνείς ποικιλίες για λευκά κρασιά

Viognier
Ούτως ή άλλως σπάνια σε όλο τον κόσμο, η ποικιλία Viognier έχει στην Πελοπόννησο ελάχιστα αλλά καλά δείγματα φυτεύσεων και κρασιών, βρίσκοντας καλή φιλοξενία στα αμπελοτόπια της. Τα λευκά κρασιά από Viognier εδώ διατηρούν μερικά από τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους, για τα οποία είναι φημισμένα, όπως τα φρουτώδη, λουλουδένια και πικάντικα αρώματα και το μαλακό στόμα, με όγκο και πυκνότητα.

Gewurztraminer
Το άκρως εξωτικό Gewurtzraminer έχει ελάχιστη, αλλά υψηλής ποιότητας παρουσία στην Πελοπόννησο, διατηρώντας την εκρηκτική μύτη, με τον εξωτισμό της και τον πλούτο στο στόμα των λευκών κρασιών της.

Chardonnay
Η πιο διάσημη ίσως λευκή ποικιλία στον κόσμο, το Chardonnay, δεν θα μπορούσε να λείπει από την Πελοπόννησο. Είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει εγκλιματιστεί τόσο καλά στην περιοχή της Τριφυλίας που ακόμα και οι ντόπιοι τη θεωρούν δική τους. Το αρκετά ζεστό κλίμα της περιοχής δίνει στα κρασιά από Chardonnay εξωτισμό στα αρώματα και ογκώδη και πλούσια γεύση, εκφράζοντας χαρακτηριστικά τα πελοποννησιακά τερουάρ, με γνώμονα τον ήλιο.

Sauvignon Blanc
Παρά το ζεστό κλίμα της Ελλάδας, το Sauvignon Blanc υπάρχει και δίνει καλά δείγματα, φυτεμένο στα πιο κρύα, κάποτε και ορεινά αμπελοτόπια διαφόρων περιοχών, ανάμεσά τους και της Πελοποννήσου. Εκεί διατηρεί το προφίλ για το οποίο αγαπιέται παγκοσμίως, δηλαδή τον εκρηκτικό και δροσιστικό αρωματικό χαρακτήρα και την τραγανή του οξύτητα. Με παρακαταθήκη τα πελοποννησιακά αμπελοτόπια και όπλο την τεχνολογικά εξελιγμένη οινοποίηση, τα Sauvignon Blanc εδώ είναι πιο εξωτικά και ώριμα, αν και διατηρούν τη βοτανικότητά τους, όπως και την υψηλή τους οξύτητα.

Trebbiano (Ugni Blanc)
Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το Trebbiano ή αλλιώς Ugni Blanc, καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου, κυρίως για να αυξήσει την οξύτητα κάποιων χαρμανιών.