Οινοποιία Τετράμυθος

8ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων – 250 03, Άνω Διακοπτό, Αχαΐα
26910 97500
www.tetramythoswines.com
info@tetramythoswines.com

Οι αδελφοί Αρίστος και Στάθης Σπανός, της Τετράμυθος, μεγάλωσαν στην περιοχή του οινοποιείου τους, γνωστή και φημισμένη από τα αρχαία χρόνια για τα αμπέλια της. Ήταν λοιπόν φυσικό να ασχοληθούν από την παιδική κιόλας ηλικία τους με την καλλιέργεια της αμπέλου, παράλληλα με αυτήν της ελιάς, αλλά και με την παραγωγή κρασιού.
Γρήγορα επέλεξαν την οδό της βιολογικής καλλιέργειας, τόσο για τις ελιές, όσο για τους αμπελώνες της Τετράμυθος. Οι αμπελώνες αυτοί αξιοποιούν γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, είναι ημιορεινοί και ορεινοί (450-1000μ.) και ευνοούνται δεόντως από την αύρα του Κορινθιακού κόλπου. Το σταφύλι τους πάει στην παραγωγή αποκλειστικά βιολογικών και «φυσικών» κρασιών.
Το 1999, όταν γνωρίστηκαν με τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο, επίσης καταγόμενο από την περιοχή ξεκίνησαν να παράγουν τα πρώτα κρασιά τους. Μετά από κάποια χρόνια, το 2003, άρχισε η κατασκευή του οινοποιείου της Τετράμυθος και ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονος και ιδιαίτερος χώρος, με άποψη και ποικίλες δυνατότητες, κάποιες εξ αυτών αμιγώς οινοτουριστικές (ξενώνας, υποδομές εστίασης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι εκδηλώσεων κ.ά.).

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε Γιατί το οινοποιείο της Τετράμυθος είναι για πολλούς λόγους επισκέψιμο, παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέρον και χρηστικότητα για τον οινόφιλο οινοτουρίστα. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ όμορφα εναρμονισμένο στο ειδυλλιακό περιβάλλον των πλαγιών του Χελμού. Το λειτουργικό εσωτερικό του κάθε άλλο παρά «κρύο», είναι, όπως αυτό κάποιων βιομηχανικών οινοποιείων, αφού το ξύλο και η πέτρα «ζεσταίνουν» το χώρο, που είναι διακοσμημένος με παλαιά αμπελοοινικά εργαλεία. Πολύ περισσότερο όμως γιατί στην Τετράμυθος δίνεται πολλή σημασία στην παραγωγή βιολογικών κρασιών, με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση, το λιγότερο δυνατό θειώδες κ.λπ. Εδώ αξιοποιούνται συστηματικά και οι γηγενείς ακόμα ζύμες της περιοχής, για την παραγωγή κάποιων κρασιών, ενώ παράγονται και «φυσικά» κρασιά.
Ωράριο  Το οινοποιείο της Τετράμυθος είναι ανοιχτό για επισκέψεις όλο το χρόνο, 09:00-16:00 τις καθημερινές και 10:00-16:00 το Σαββατοκύριακο.
Ξενάγηση  Σε αμπελώνα, οινοποιείο, κελάρι, χώρο γευσιγνωσίας.
Διάρκεια ξενάγησης  30 λεπτά
Γλώσσες ξενάγησης  Ελληνική, Αγγλική
Κόστος ξενάγησης Δωρεάν (στην περίπτωση όμως γκρουπ, 6 € ανά άτομο, για δοκιμή 8 κρασιών, συνοδεία τοπικών τυριών και αρτοπαρασκευασμάτων).
Χώρος γευσιγνωσίας  Ο χώρος γευσιγνωσίας της Τετράμυθος είναι πλήρως και άψογα εξοπλισμένος και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 50 και περισσότερα άτομα.
Αριθμός κρασιών γευσιγνωσίας  6
Wine shop  Η Τετράμυθος διαθέτει ειδικό πωλητήριο κρασιών (με έκπτωση περίπου 15% στις τιμές αγοράς), στο οποίο πουλά και κρασιά εκτός αγοράς και αξεσουάρ κρασιού. Προβλέπονται ειδικές συσκευασίες για τα κρασιά.
Αποδοχή πιστωτικής κάρτας  Ναι
Αριθμός ετικετών 11
Βιολογική καλλιέργεια  Ναι
Green practices  Ναι
Οίνοι ΠΟΠ  Πάτρας
Ετήσια παραγωγή  160.000 φιάλες
Πάρκινγκ  Ναι
Ξενώνας Ναι
Πρόσβαση ΑμΕΑ Ναι

Περισσότερα Οινοποιεία

Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.
www.achaiasa.gr

© ΕΝ.Ο.Α.Π. 2019